Facebook

Reacties


Laatste nieuwsberichten:

Muur rond gez. centr. Macouda
Kerstdozen kerst 2021 gearr.

Schoolgebouw Jamwelly
Kerstwens december 2021
1e schoolgebouw Jamwelly
Tandenpoetsproject
Schoolbus voor blindenschool

meer nieuwsberichten...


 


Flyer van de stichting


Sponsor een Kind!!ANBI-nr: 8520.68.803

Overeenkomst periodieke gift

KVK-nr.: 56311044

Email:
info@onderwijsvoorgambia.nlBankrekening Rabobank:
Rek. nr.: 0173 6660 51
IBAN: NL48 RABO 0173 6660 51
BIC: RABONL2U


Nieuws

29 oktober 2021

Een bericht van onze ambassadeurs Amy en Frans van den Bercken

Handenwas- en Tandenpoetsproject

Al een jaar of twee voert de stichting een beperkte proef uit voor het poetsen van tanden op de Lift Nursery School. Die proef is erop gericht de kinderen meer aandacht te laten hebben voor een gezond gebit waardoor schoolverzuim als gevolg van kiespijn kan worden beperkt.
De ervaringen met de beperkte proef waren positief. Het was daarom tijd om deze proef een meer structureel karakter te geven. Daarnaast was uitbreiding tot de leerlingen die de Lift-Primary bezoeken gewenst. De leerlingen van de Lift-Nursery stromen in principe door naar de Lift-Primary.
Naar de Nursery School gaan ruim 200 kinderen en naar De Primary School ruim 350 kinderen.

Het project duurt in principe 2 jaar. De bedoeling is om de kinderen van de Lift Nursery en Primary te leren hoe ze hun gebit beter kunnen onderhouden door goed tanden te poetsen en een betere hygiëne krijgen door goed de handen te wassen met zeep. De kinderen krijgen op school tussen 10.30- en 11.00 uur een  warme lunch, die wordt klaargemaakt door vrouwen uit het dorp.  De kinderen moeten op school voordat zij de warme lunch krijgen, eerst hun handen wassen. Na de lunch moeten ze dan tandenpoetsen en nog een keer hun handen wassen voordat ze terug gaan naar de klas.
Alle leerlingen doen mee aan dit project.

De start was in september 2021 en duurt, wat onze actieve inbreng betreft, twee jaar. De schoolleiding wil het handenwassen en tandenpoetsen daarna doorzetten. De ouders proberen daarom nu al op school te sparen om dat mogelijk te maken.
Met de schoolleiding zijn afspraken gemaakt hoe het project moet worden aangepakt. Het schoolcomité, het dorpscomité en de ouders staan achter het project, evenals de leerkrachten van de school.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Commissie Brush, Wash and Smile van de organisatie Dental Health International Netherlands. Deze commissie heeft instructiemateriaal voor de leerkrachten en de kinderen beschikbaar gesteld. Zij zorgt, zo nodig, ook voor tandenborstels, tandpasta en handzeep. Ook tandartsen en particulieren geven tandenborstels, tandpasta en handzeep.
Aan de commissie, tandartsen en particulieren zijn wij veel dank verschuldigd.
In mei 2021 is er het nodige aan tandenborstels, tandpasta en handzeep naar Sukuta Madina verscheept. Dit materiaal is voldoende voor de periode van september 2021 t/m januari 2022.
En op de foto’s ziet u ook hoe er al driftig wordt geoefend, zowel in theorie als in praktijk.
In september is het benodigde materiaal voor de periode februari 2022 t/m de zomervakantie 2022 verstuurd.  
Eventuele bijdragen daarvoor in geld of natura zijn van harte welkom bij ons.