Facebook

Reacties


Laatste nieuwsberichten:

Aanmelding leerlingen
Vijfde distributie rijst
Rijstdistributie noodhulp

Noodhulp ivm Corona

Diaconaal project Zuidwolde

Kerstwens kerst 2019

meer nieuwsberichten...


 


Flyer van de stichting


Sponsor een Kind!!ANBI-nr: 8520.68.803

Overeenkomst periodieke gift

KVK-nr.: 56311044

Email:
info@onderwijsvoorgambia.nlBankrekening Rabobank:
Rek. nr.: 0173 6660 51
IBAN: NL48 RABO 0173 6660 51
BIC: RABONL2U


Nieuws

14 april 2020

Noodhulp Gambia

Beste familie, vrienden en donateurs/sponsors van de stichting Onderwijs voor Gambia,

Wij durven met onze vraag bij u aan te kloppen omdat we weten dat u de mensen in Gambia en ons werk daar een warm hart toedraagt.

In Nederland treft het corona virus iedereen in meerdere of mindere mate. Allemaal ervaren we de beperkingen en vaak ook de financiële gevolgen van de crisis. Gelukkig heeft onze overheid middelen om mensen en bedrijven financieel te helpen en zijn er allerlei financiële vangnetten.

Ook Gambia gaat gebukt onder de stringente maatregelen die genomen zijn om een grote uitbraak van het virus te voorkomen; zo’n uitbraak zou in Gambia enorm veel slachtoffers maken.
Dankzij deze maatregelen zijn er gelukkig nog maar enkele besmettingen in Gambia geconstateerd.
Maar de economische gevolgen van alle maatregelen zijn al enorm.
De economie van het land draait voor een groot deel op het toerisme en dat ligt nu volkomen stil. Personeel is ontslagen, geen doorbetaling van loon, geen ww, geen sociaal vangnet. En het treft niet alleen dat personeel, maar ook alle toeleveringsbedrijven, de taxichauffeurs, de wisselkantoren en ga zo maar door, al die mensen zitten nu zonder inkomen.
Scholen, restaurants, hotels, en veel bedrijven, winkels en markten zijn gesloten waardoor de economie nu volledig is ingestort.
Een dag geen inkomen betekent voor veel mensen een dag geen geld om eten te kopen.

Soms lukt het mensen om in de hoogseizoen periode van het toerisme (november tot mei) wat geld opzij te zetten voor de rest van het jaar.
Een klein voorbeeld is onze chauffeur in Gambia; hij gebruikt de fooien die hij krijgt in het hoogseizoen om wat kleinvee zoals kippen, patrijzen, konijnen en geitjes te kopen. Die laat hij rondom zijn huis opgroeien en in de regentijd, als er geen tot weinig toeristen zijn verkoopt hij die dieren en heeft dan toch nog een klein inkomen. Nu geen werk betekent geen fooien en dus geen geld om kleinvee te kopen, dus ook geen inkomsten in de regentijd.
En hij is één van de vele, vele Gambianen die dit treft. Hij had in ieder geval nog een baan.
De werkeloosheid in Gambia was al erg hoog maar is nu rampzalig. Dus u kunt zich voorstellen hoe groot de armoede daar nu is.
En door de dichte grenzen stijgen de prijzen van levensmiddelen en met name van rijst.
Rijst! Dat is het hoofdbestanddeel van hun dagelijks voedsel!
In Sukuta Madina hebben al diverse mensen bij Alimatou, het hoofd van de school, aangeklopt of ze hen misschien aan rijst kan helpen.

De overheid van Gambia heeft geen geld en middelen om de bevolking te helpen, dus hulp moet van buiten Gambia komen. Hoewel noodhulp niet de doelstelling van onze stichting is, willen we onze ogen en oren niet sluiten voor de nood in Gambia.
Daarom sturen we u dit bericht met de vraag of u ook wilt helpen. Het geld dat binnenkomt zal worden gebruikt voor aankoop van rijst. In Gambia kost een baal rijst van 50 kg ongeveer € 30,-.
De rijst zal door onze contactpersonen in Gambia worden gekocht en worden verdeeld onder gezinnen waar de nood het allerhoogst is. Dat kunnen dus ook gezinnen zijn waarvan geen kinderen door onze stichting worden gesponsord.

We hopen op uw steun en wensen dat u allemaal gezond deze crisis doorkomt.
Giften kunt u overmaken op rek. nr. NL48 RABO 0173 6660 51, ten name van de Stichting Onderwijs voor Gambia, onder vermelding van “noodhulp corona”.  Alvast heel erg bedankt.

Met hartelijke groet,
Mirjam en Marco Schonewille
Toos en Arie Burggraaf
Amy en Frans van den Bercken
Erica en Huib van der Starre